Voorkomen van wormen

Of uw hond wormen heeft, kunt u helaas pas zien als de infectie heel ernstig is. Er komen dan bijvoorbeeld wormen mee met de ontlasting, of u ziet in de buurt van de anus kleine stukjes van een worm hangen. Het is dus van belang dat u uw hond regelmatig ontwormt.

Waarom ontwormen?

  • Sommige wormen besmetten dieren én mensen;
  • Pups die niet ontwormd worden, kunnen ernstig ziek worden en/of een groeiachterstand oplopen;
  • Worminfecties verlagen de weerstand van een dier waardoor het risico op andere ziekten toeneemt.

Welk ontwormingsmiddel?

Onze dierenartsen zullen u adviseren over welk middel u het beste kunt gebruiken voor het ontwormen van uw hond. Dit hangt onder meer af van het gewicht van uw huisdier. Als u bekend bent met het gebruik van ontwormingsmiddelen, kunt u natuurlijk met onze kliniek bellen als u een nieuwe kuur nodig heeft. U kunt het middel vaak dezelfde dag nog komen ophalen.

Hoe vaak ontwormen?

Een pup moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dit kan al vanaf een leeftijd van twee weken. Vaak hebben pups alleen last van zogenaamde spoelwormen.

Ook volwassen honden kunnen last hebben van wormen, zoals spoelwormen, haakwormen of lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen. Als u na één keer ontwormen (restanten van) wormen in de ontlasting ziet, is het verstandig de ontwormingskuur na drie weken te herhalen.

Wanneer u de juiste middelen in huis heeft, kunt u onderstaand ontwormingsschema (voor hond en kat) volgen. Dit schema is volgens Europese richtlijnen opgesteld. Moederdieren kunt u het beste tegelijk met pups ontwormen.

Ontwormingsschema schema kat en hond Sterkliniek Dierenartsen Utrecht

Ontworm uw hond in ieder geval ook een week voordat hij/zij voor de jaarlijkse vaccinatie komt. De vaccinatie werkt dan beter.

Locaties

Oudenoord

Oudenoord  400
3513 EX Utrecht
T: 030-2332320

Openingstijden

Springweg

Springweg 19
3511 VH Utrecht
T: 030-2300083

Openingstijden

Kanaleneiland

Livingstonelaan 225
3526 HE Utrecht
T: 030-2882290

Openingstijden


Client worden Afspraak maken

Ik vond de tip van een assistente om een elastiekje om het kammetje voor mijn kat te doen zó handig: ik kam nu in één beurt veel meer los haar uit de vacht van mijn kat Thomas! — Mevrouw Van Zijl / Zeist