Echografisch onderzoek

Echografisch onderzoek helpt ons als we, na het lichamelijk onderzoek bij uw huisdier, meer informatie nodig hebben over de inwendige organen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan problemen als blijvende buikpijn, hartproblemen of natuurlijk om zwangerschap bij uw dier te bekijken.

Wat is echografisch onderzoek?

Bij het maken van een echo wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze kunnen we niet horen of zien. Ze zijn ook niet schadelijk voor uw huisdier. De echokop stoot geluidsgolven uit en deze worden daarna door het lichaam op verschillende manieren teruggekaatst. Zo ontstaan echobeelden. Deze echobeelden zien we in grijstinten op het computerscherm. Vocht zoals urine is zwart en lucht, bijvoorbeeld in de longen, is wit. Daartussen bestaan veel kleuren grijs. Op deze manier kunnen we de organen zoals bijvoorbeeld de nieren of de lever bekijken en beoordelen.

Hoe wordt de echo uitgevoerd?

Bij het onderzoek van de buik is het belangrijk dat uw huisdier niet gegeten heeft. Vaak vragen wij u vanaf 8 uur voor het onderzoek geen voedsel meer te geven. Hij of zij mag natuurlijk wel drinken. Tijdens het onderzoek ligt uw dier op de rug op een comfortabel kussen. Als we naar het hart gaan kijken, ligt uw huisdier op de zij op een speciale tafel. U mag er tijdens het onderzoek natuurlijk gewoon bij blijven.

Een deel van de vacht wordt voor het echo-onderzoek geschoren. In de vacht zit namelijk veel lucht. Lucht kaatst alle geluidsgolven terug waardoor we verder niets meer kunnen zien of beoordelen. De huid smeren we in met een echogel. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten afhankelijk van waar we naar kijken en wat we willen weten.

Op de kliniek aan de Oudenoord kunnen wij zelf de echo’s uitvoeren. De dierenartsen van Dierenkliniek Oudenoord krijgen onderwijs van een specialist Radiologie. Deze specialist komt al jaren één keer per maand op onze praktijk op de speciale echo-avonden. Hier bespreken wij de bijzondere of moeilijk te beoordelen echo-onderzoeken van die maand.


Vruchtblaas van een pup, in het midden ziet u het hartje kloppen.

Locaties

Oudenoord

Oudenoord  400
3513 EX Utrecht
T: 030-2332320

Openingstijden

Springweg

Springweg 19
3511 VH Utrecht
T: 030-2300083

Openingstijden

Kanaleneiland

Livingstonelaan 225
3526 HE Utrecht
T: 030-2882290

Openingstijden


Client worden Afspraak maken

Een dag nadat ik had gebeld met vragen over onze zieke kat Nicolai, belde een assistente om te vragen hoe het met hem ging. Dat vond ik erg sympathiek. Gelukkig ging het met de kat alweer een stuk beter! — Meneer Ringeling / Utrecht