Voorkomen van wormen

Of uw kat wormen heeft, kunt u helaas pas zien als de infectie heel ernstig is. Er komen dan bijvoorbeeld wormen mee met de ontlasting, of u ziet in de buurt van de anus kleine stukjes van een worm hangen. Het is dus van belang dat u uw kat regelmatig ontwormt. We adviseren gebruik te maken van milbemax tabletten of profender druppels in de nek. Als u bekend bent met het gebruik van ontwormingsmiddelen, kunt u natuurlijk altijd even langskomen om een nieuwe kuur te komen halen.

Waarom ontwormen?

  • Sommige wormen besmetten dieren én mensen;
  • Kittens die niet ontwormd worden, kunnen ernstig ziek worden en/of een groeiachterstand oplopen;
  • Worminfecties verlagen de weerstand van een dier waardoor het risico op andere ziekten toeneemt.

Huisdieren-en-mensen-dichter-bij-elkaar-brengen

Hoe vaak ontwormen?

Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dit kan al vanaf een leeftijd van twee weken. Vaak hebben kittens alleen last van zogenaamde spoelwormen.

Ook volwassen katten kunnen last hebben van wormen, zoals spoelwormen, haakwormen of lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen. Als u na één keer ontwormen (restanten van) wormen in de ontlasting ziet, is het verstandig de ontwormingskuur na drie weken te herhalen.

Wanneer u de juiste middelen in huis heeft, kunt u onderstaand ontwormingsschema (voor hond en kat) volgen. Dit schema is volgens Europese richtlijnen opgesteld. Moederdieren kunt u het beste tegelijk met kittens ontwormen.

Ontwormingsschema schema kat en hond Sterkliniek Dierenartsen Utrecht

Welk ontwormingsmiddel?

Onze dierenartsen kunnen u adviseren over welk middel u het beste kunt gebruiken voor het ontwormen van uw kat. Dit hangt onder meer af van het gewicht van uw huisdier. Als u bekend bent met het gebruik van ontwormingsmiddelen, kunt u natuurlijk altijd even langslopen om een nieuwe kuur te komen halen.

Ontworm uw kat in ieder geval ook een week voordat hij/zij voor de jaarlijkse vaccinatie komt. De vaccinatie werkt dan beter.

Locaties

Oudenoord

Oudenoord  400
3513 EX Utrecht
T: 030-2332320

Openingstijden

Springweg

Springweg 19
3511 VH Utrecht
T: 030-2300083

Openingstijden

Kanaleneiland

Livingstonelaan 225
3526 HE Utrecht
T: 030-2882290

Openingstijden


Client worden Afspraak maken

Ik voel me altijd welkom bij Dierenkliniek Oudenoord. Er wordt met aandacht naar mij geluisterd. — Mevrouw De Wever / Utrecht