Vaccineren

Gezondheidscontrole

Om een dier te vaccineren moet het volledig gezond zijn. Voorafgaand aan elke vaccinatie voeren wij daarom een uitgebreide gezondheidscontrole uit. Onze dierenartsen kijken onder meer naar het gebit, de ogen, de oren, de ademhaling, het hart, de lymfeknopen, de huid, het bewegingsapparaat en de voedingstoestand. Eventuele afwijkingen bespreken wij met u en noteren wij in het patiëntendossier. Tijdens dit onderzoek kunt u de dierenarts natuurlijk ook al uw eventuele vragen stellen.

Na de gezondheidscontrole overleggen we met u welke vaccinaties voor het komende jaar zinvol zijn. Dit hangt af van de gezondheid van uw kat, maar bijvoorbeeld ook van een eventueel bezoek aan het buitenland of een pension. We streven er dus naar alleen de noodzakelijke vaccinaties toe te dienen. Vaccineren is namelijk maatwerk!

Tip: ontworm uw kat een week voor de vaccinatie, dan werkt het vaccin beter!

Wanneer vaccineren?

Zoals u in onderstaand vaccinatieschema kunt zien, heeft een volwassen kat ieder jaar een vaccinatie nodig. U krijgt dus ieder jaar een oproep van ons thuisgestuurd, zodat u niet vergeet langs te komen. Het standaard vaccinatieschema voor de kat ziet er als volgt uit:

Daarnaast kunt en moet u uw kat soms ook tegen een aantal andere ziekten laten vaccineren:

Rabiës

  • Het is wettelijk bepaald dat uw kat gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës) als u met uw kat naar het buitenland gaat. Uw kat moet ten tijde van de vaccinatie wel ouder zijn dan drie maanden. Deze vaccinatie moet minstens drie weken voor vertrek gegeven worden. Let erop dat voor sommige landen de vaccinatie ook niet ouder mag zijn dan een jaar. Sommige landen willen zelfs dat u door middel van een bloedtestuitslag kunt aantonen dat uw huisdier geënt is tegen rabiës. De vaccinatie tegen rabiës die wij gebruiken geeft 3 jaar lang bescherming.

Bordetella bronchiseptica

  • Deze bacterie is één van de verwekkers van niesziekte bij de kat. Als uw kat in contact komt met een grote groep katten kan hij door middel van een neusvaccinatie aanvullend tegen Bordetella bronchiseptica geënt worden.

Leukemie

  • Indien uw kat een sterk verhoogd risico heeft om leukemie te krijgen (bijvoorbeeld bij verblijf in het buitenland of een cattery), kunnen we besluiten te vaccineren tegen FeLV.

Als u twijfelt over de vaccinaties en de beschermingsstatus van uw kat, belt u dan met onze kliniek of maak een afspraak en neem het vaccinatieboekje en/of dierenpaspoort mee.

Locaties

Oudenoord

Oudenoord  400
3513 EX Utrecht
T: 030-2332320

Openingstijden

Springweg

Springweg 19
3511 VH Utrecht
T: 030-2300083

Openingstijden

Kanaleneiland

Livingstonelaan 225
3526 HE Utrecht
T: 030-2882290

Openingstijden


Client worden Afspraak maken

Gelukkig wist de dierenarts bij Dierenkliniek Oudenoord mij direct te vertellen waarom mijn hond Joep niet meer goed at. Sinds hij een gebitsbehandeling heeft ondergaan, eet Joep zijn brokken weer vol overgave. — Meneer De Koning / Maarssen