Operatiekamer

Operatiekamer

 

Elke dag voeren we diverse operaties uit in onze operatiekamer. In deze aparte ruimte doen we niets anders dan opereren. Hier bevinden zich behalve de operatietafel, de benodigdheden voor gasnarcose en de anesthesie-bewakingsapparatuur ook alle steriele operatiesets, doeken, handschoenen en hechtmaterialen. Deze zijn in de kasten van de operatiekamer overzichtelijk opgeborgen.

De operatiekamer van onze kliniek is uitgerust met een gasanesthesie apparaat. De combinatie van injectie- met gasnarcose, maakt een narcose veel veiliger voor uw huisdier. Ook is onze operatiekamer uitgerust met diverse bewakingsapparatuur, zodat de operatieassistente de lichaamsfuncties van uw huisdier goed onder controle kan houden. We meten onder andere de hartslag, temperatuur, het zuurstofpercentage in het bloed en de hoeveelheid uitgeademde koolstofdioxide.

Vóór een operatie wordt een dier door de assistente geschoren en gewassen op de plek waar de huidsnede zal komen. Dit gebeurt in behandelkamer 2. De dierenarts wast en desinfecteert de handen en onderarmen volgens een vast protocol. Tijdens een operatie dragen de dierenartsen en assistentes speciale operatiekleding: een schort, een operatiemuts, een monddoekje en steriele handschoenen.

De operaties die we hier doen lopen sterk uiteen. Van het onvruchtbaar maken van vrouwelijke en mannelijke dieren (“sterilisatie” en castratie), het verwijderen van diktes in de huid en maagdarmoperaties tot het hechten van grote wonden, oogoperaties en blaasoperaties. Behalve met honden en katten hebben de dierenartsen en paraveterinairen van onze kliniek ook veel ervaring met het opereren van konijnen, cavia’s en ratten.

Voor het opereren van gecompliceerde botbreuken of ingrepen in de borstholte verwijzen we u meestal door naar een specialist (chirurg). Naar Specialistische Dierenkliniek Utrecht, naar de Universiteitskliniek of soms ook naar een kliniek buiten Utrecht.

Na een operatie verblijft uw huisdier in de opname. Onder zorgvuldige toezicht van een paraveterinair worden op een aantal vaste momenten belangrijke lichaamsfuncties van uw huisdier gecontroleerd. Wanneer uw huisdier na de operatie naar huis gaat, krijgt u een nazorgbrief mee, zodat u thuis rustig kunt nalezen waar u op moet letten en wanneer uw huisdier eventueel op controle moet komen.

Operatiekamer1

Locaties

Oudenoord

Oudenoord  400
3513 EX Utrecht
T: 030-2332320

Openingstijden

Springweg

Springweg 19
3511 VH Utrecht
T: 030-2300083

Openingstijden

Kanaleneiland

Livingstonelaan 225
3526 HE Utrecht
T: 030-2882290

Openingstijden


Client worden Afspraak maken

Ik was blij verrast dat er tijdens het spreekuur tijd gemaakt kon worden om röntgenfoto’s te maken van de gezwollen poot van mijn kat Gizmo. — Mevrouw Jansen / Utrecht